Квартал Ветрен и известните крепости в близост до Бургас

Имоти Ветрен: Средновековни крепости в близост до Бургас

Бургас и районът са известни с многобройните си исторически забележителности, сред които от особен интерес представляват средновековните крепости. Неслучайно обявените имоти във Ветрен предизвикват интерес сред инвеститорите, които виждат чудесни възможности за развиването на културен и исторически туризъм в региона. И все пак нека разгледаме кои средновековни крепости могат да се видят в близост или в самия Бургас.

Тракийска резиденция със светилището на Аполон

В очертанията на Бургас, в квартал Меден рудник са намерени останките от тракийска резиденция с прилежащо към нея светилище, посветено на Аполон Карсенос. Тя се намира на връх Шилото на планина Черни връх. В близост до тази резиденция е Бургаското и Мандренското езеро, а от върха се разкрива чудесна панорам,а която на север стига чак до Стара планина.

Крепостта Термополис

Тази крепост е открита в землището на кварталите Банево и Ветрен, а през Средновековието е известна под името Терма. Вероятно крепостта е била изградена с цел опазване на минералните извори тук от чужди нашественици. А траките създали Светилището на трите нимфи до минералния извор, което привличало поклонници в продължение на много векове.

Крепостта Скафида

Тя се намира само на 11 км от Бургас до село Димчево. През Средновековието крепостта се е ползвала и за пристанище, където са акостирали корабите по плавателното тогава Мандренско езеро, което е било проток на Черно море. Счита се, че стената на крепостта е била широка цели  2,40 метра, а оградената площ представлявала четириъгълник със страни 60 м на 80 м. Налични са и останките на мощна кула, която вероятно е служила за ориентир на корабите през нощта.

Крепостта Деултум

На 10 км западно от Бургас се намира старинното римско селище Деултум, чиито останки са обявени за архитектурен паметник. Счита се, че Средновековната крепост тук датира от 4-ти до 7-ми век, а по времето на Второто българско царство след 12 век на нейно място се изгражда нова крепост. Наблизо се намира и средновековна църква от 9-ти век, чиито основи са изработени от ломен камък.

Крепостта Русокастро

Още една историческа крепост на име Русокастрон или Русокастро се намира до бургаското село Русокастро. Крепостта е възстановена през 9-ти век, но през 1982 г., поради проведено международно учение тук, голяма част от нея е била разрушена.