Митове и реалност за газовия инжекцион

От своето създаване до днес различните видове двигатели имат своите поддръжници и противници. Разбира се, всеки има право на мнение, но не бива да го прави релевантно и за всички останали. Така се създават поне 4 основни мита относно някои основни компонентни системи на двигателя, които нямат нищо общо с действителността:
1. Мит е, че газовият инжекцион е нещо изключително ново и непознато за средностатистистическия потребител. Той е трето поколение газова уредба и можете да се запознаете с техническите му спецификации и начин на действие тук.

2. Мит е, че карането на газ уврежда двигателя и скъсява експлоатационния му живот. Научно и практически е доказано, че газовите горива удължават експлоатационния живот на двигателя като запазват мощностните му характеристики;

3. Мит е, че само старите автомобили карат на газ. Много автомобилни големи производители добавят газови инжекциони на най-новите си модели. Нещо повече, водачите забелязват, че с течение на времето автомобилите им започват да губят мощност, динамика и гъвкавост. В 90% от случаите това се дължи на проблеми в горивната система. Именно по тази линия са направени най-големите подобрения и иновации в газовия инжекцион, който е снабден с микропроцесорна система за прецизен контрол на дозировката и интензитета на впръскване на горивото,повишавайки мощността и цялостното представяне на пътя.
Митове и реалност за газовия инжекцион
4. Пореден мит е, че газовите системи са опасни. Реалността показва, че газовите уредби/инжекциони са далеч по-безопасни от бензиновите, тъй като са газовият резервоар има мултиклапан с 3 нива на защита: първо- устройство, което спира притока на газ към двигателя; второ – стоп клапан, който се задейства, когато налягането се покачи над определено ниво; трето – клапан, който спира пълненето на резервоара на 80%, тъй като при повишаване на температурата газта се разширява и затова са необходими 20% аванс. При удар всички клапани се затварят и газта не преминава към двигателя. Също така има механизъм, чрез който при удар газовата бутилка излита от купето на автомобила. Не на последно място, докато електрическите автомобили станат достъпни за масовия потребител, най-екологичната алтернатива си остава газовият инжекцион. Системата е разработена в съответствие с всички изисквания на съвременните законови рамки за опазване на околната среда и регулирано и редуцирано отделяне на вредни емисии.

Не на последно място трябва да се отдели внимание и на параметър икономичност, който превръща газовия инжекцион в инвестиция с бърза възвращаемост, която се изплаща още преди изтичане на гаранционния срок.