Рибарска макара с преден или заден аванс?

Риболовът като много древно занимание търпи редица модификации през годините и е много трудно да се каже какво е било първото риболовно пособие.

Характерно е обаче, че изобретяването на въдицата и нейното развитие е следствие от наблюденията на рибарите, че при замятане на по-голяма дистанция шансът да се улови риба е по-голям. През 1667 англичанинът Томас Баркър описва ловене на риба въже с дължина от 26 ярда. Именно употребата на влакна с такава дължина е довела до изобретяването на риболовната макара. Днес можем да избираме от различни видове рибарска макара fishingtime.bg , където се съревновават едни от най-големите имена в производството и дистрибуцията на рибарски принадлежности като Shimano, Filstar и др. Повечето разработки в сферата имат за цел подобряване качеството на самите макари наред с останалите принадлежности като фокусът е изцяло върху редуциране умората на рибаря и увеличаване количеството уловена риба.
Рибарска макара с преден или заден аванс
За повечето начинаещи рибари обаче основната дилема се състои в това рибарска макара с преден или заден аванс да си изберат. Ще се опитаме да дадем основни насоки при избора на рибарска макара. С термина „аванс“ се нарича механичното отпускане на влакно без намесата на риболовеца, когато натискът при борба със закачена риба надвиши определените предварително параметри в механизма на рибарската макара. Така рибата може сама да си издърпа определена дължина от влакното, когато захапе примамката и се чувства сигурна, даваща време на риболовеца да реагира и да успее да я извади.
Що се отнася до това дали макарата е с преден или заден аванс, разликата се дължи на техническите й спецификации и няма кой знае какво отношение към представянето по време на риболов. Става въпрос преди всичко за личен избор и няма как да ви се даде точна рецепта за това какво да си купите. Факт е обаче, че рибарската макара с преден аванс се предпочита за улов на хищни риби, а тези с двоен при лова на шарани. Но при всички положения това са само ориентировачни насоки, а самите макари имат значително по-голям диапазон на действие. Що се отнася до качеството,то е безкомпромисно, когато става въпрос за маниашки добрите предложения на fishingtime.bg.